Wino czerwone, wytrawne, powstałe z odmian głównie Cabernet Cortis, pozostałe odmiany Rondo, Cabernet Cantor, Bolero
Bukiet owocowo – ziołowy z nutami granatu, malin, czereśni i cząbru
W ustach lekkie i świeże, z umiarkowaną kwasowością, stylem zblizone do win z Beaujolais.
Opis degustacyjny
wino czyste, dość klarowne, o pięknym kolorze jasnego burgunda z rubinowymi refleksami
bukiet dość dyskretny, o ładnych nutach owocowo-ziołowych:
- granat,
- czereśnia,
- malina,
- galaretka wiśniowa,
- cząber
o średnio-niskiej kwasowości, bardzo lekkiej budowie, raczej niskim poziomie tanin; wino
jest nieco wodniste
pairing
pikantne dania kuchni dalekowschodniej oparte na drobiu lub wieprzowinie, z bogatym dodatkiem imbiru, chilli i czosnku; kurczak pieczony, polskie wędliny – kiełbasy i tłuste szynki; lekki pasztet drobiowy ze śliwką, młody ser kozi;
przy schłodzeniu do 10 – 12 C można je podawać do steka z tuńczyka i sashimi z tuńczyka
Odmiany wiogron to głównie Cabernet Cortis, pozostałe odmiany Rondo, Cabernet Cantor, Bolero
wino czerwone, z okolic Katowic, wytrawne, lekkie i nietuzinkowe, o delikatnych aromatach granatu, malin i czereśni z nutą ziołową, zbliżone stylem do win z Beaujolais
podawać do sashimi z tuńczyka, steka z tuńczyka, pikantnych dań kuchni dalekowschodniej z kurczakiem lub wieprzowiną, lekkich pasztetów drobiowych z owocami, kiełbas i wędlin, kurczaka pieczonego, młodego sera koziego
do ryb 10 – 12 C
do pozostałych dań 14 – 16C